Hoofdmenu
ENGLISH  |  DUTCH
Porsche Classic Center Gelderland

 

Contact
Porsche Classic Center Gelderland

Ressenerbroek 2

6666 MR Heteren

T +31 (0)26 356 0 901

F +31 (0)26 356 0 930
info@porscheclassiccentergelderland.nl

 

Openingstijden

ma t/m vrij
7.30 - 18.00 uur

zaterdag
9.00 - 17.00 uur

zondag
gesloten

 

 

Modellen
Hoofdmenu
Achter de schermen bij de Porsche Mission X: Zo werd futuristische hypercar gecreëerd.

Achter de schermen bij de Porsche Mission X: Zo werd futuristische hypercar gecreëerd.

17 oktober 2023 -  Wanneer traditie en innovatie samensmelten tot iets nieuws: Porsche viert zijn 75e verjaardag met het visioen van een futuristische hypercar. Een exclusief kijkje in de ontwikkeling.

“Het is een droom”, zegt hoofdontwerper Michael Mauer over de ontwikkeling van de volgende potentiële hypercar van het merk. “En ontzettend veel stress.” Nu oogt hij relaxed. Zojuist werd de Mission X onthuld in het Porsche Museum in Stuttgart-Zuffenhausen. Precies op de 75e verjaardag van het sportwagenmerk. De genodigden verdringen elkaar nu rond de conceptauto in Rocketmetallic. De speciaal ontwikkelde lakkleur is een novum: afhankelijk van het standpunt wordt de bruintint steeds donkerder. Dat is maar een van vele highlights van deze spectaculaire nieuwe interpretatie van een Porsche-hypercar.

Voormalig coureur Mark Webber praat honderduit met de ontwikkelaars, Hollywood-acteur Patrick Dempsey filmt de ‘concept car’ met zijn smartphone, de voorzitter van de raad van commissarissen dr. Wolfgang Porsche knikt waarderend – ook hij heeft de Mission X vandaag voor het eerst live en in kleur gezien. Enkele ontwerpers die al een jaar onder hoge druk aan de studie hebben gewerkt, kijken zichtbaar opgelucht naar de vrolijke drukte. De vormgeving van de hypercar oogt zo mooi geproportioneerd en gedetailleerd, alsof hij morgen al in productie zou kunnen gaan.

Making of Porsche Mission X - 6

Ondanks – of juist vanwege – de eis van Porsche dat alle conceptstudies ook technisch uitvoerbaar moeten zijn, was het project een marathon in sprinttempo. “We hebben bijna tot de laatste seconde aan de studie gewerkt”, zegt Mauer. “Op het laatst klopt het hart je in je keel en hoop je dat alles werkt en functioneert.”

De beslissing voor het project met als werktitel XS23 werd halverwege 2022 genomen. De hamvraag bij het begin: wat zou het juiste symbool zijn voor de komende 75 jaar van Porsche? Al snel werd duidelijk dat het de volgende hypercar moest zijn op de lijst met illustere voorgangers als de 959, de Carrera GT en de 918 Spyder – en natuurlijk 100% elektrisch. Een belangrijke eis was dat de proporties ondanks de nieuwe hoogwaardige technologie zo compact mogelijk moesten zijn. Eerst werden de ontelbare concepten en ideeën van de afgelopen vijf jaar bekeken en opnieuw beoordeeld. “We vonden het belangrijk om de auto een duidelijke visuele boodschap mee te geven: ‘Ik ben meer dan alleen maar een hypercar, mijn genen liggen in de motorsport’ ”, aldus Mauer. Naast racewagens als de 919 Hybrid, die tussen 2014 en 2017 in Le Mans geschiedenis schreef, dienden voor de ontwerpers ook de grote iconen uit de jaren 70 als inspiratie.

De lichtgewicht glazen koepel met exoskelet, de naar voren openende Le Mans-deuren en de Daytona-ruit doen bijvoorbeeld denken aan de Porsche 917. “Dat alles herinnert aan ons roemrijke autosportverleden”, zegt Mauer. “En we hebben het geluk dat we van deze rijke schat gebruik mogen maken.” Bij de koplampen zie je hoe traditie en innovatie samensmelten tot iets nieuws. Waar de elementen van het 4-punts lichtsignatuur normaliter horizontaal zijn uitgevoerd, zijn ze in de Mission X verticaal gerangschikt – geïnspireerd op historische Porsche-racewagens als de 906 of 908.

Making of Porsche Mission X - 1

De sportwagen is een compromisloze hypercar. Toch werd het interieur niet vormgegeven naar het voorbeeld van een racewagencockpit. “Je hoeft visueel niemand te bewijzen dat je op de Nürburgring de snelste ronde zou kunnen rijden”, zegt Mauer. In plaats van Alcantara werd in het interieur stof verwerkt, de kleur van het leer werd erop afgestemd. “Onze focus lag op de kwaliteit van het design, de materialen en een zo goed mogelijke integratie van alle elementen”, zegt de hoofdontwerper. Met de collega’s van de afdeling Colour & Trim werd de hele compositie harmonisch afgestemd. Zodoende is de sportwagen bewust gelakt in de gedekte, ingetogen bruintint Rocketmetallic, in plaats van een signaalkleur. Kleurenwerelden die vaak bij luxueuze modemerken worden gebruikt en een subtiel understatement uitstralen. De lichtgewicht elementen van carbon kregen een bijpassende kleur, zodat je ze pas in tweede instantie ziet. “Het contrast tussen de racesportachtige vorm en de elegante, luxueuze uitrusting creëert spanning”, aldus Michael Mauer. “En spanning is een van onze belangrijkste ontwerpprincipes.”

In lijn daarmee vallen bij de Mission X direct de royale oppervlakken op. “Veel moderne hypercars bestaan immers alleen nog maar uit gaten”, zegt Mauer lachend. “De Mission X heeft daarmee vergeleken juist vele gladde, ononderbroken oppervlakken.” Hij doet bijna sculpturaal aan, monolithisch. Typisch Porsche dus. Typisch is ook de liefde voor detail. Als de elektrische sportwagen met krachtige accu en 900-volt-systeemarchitectuur wordt geladen, knipperen behalve de koplampen ook de lichtlijnen, de start-stopknop én de ‘E’ in het Porsche-embleem.

Header - Making of Porsche Mission X

De mogelijkheid om ideeën uit te proberen, weer te verwerpen en uit te kristalliseren, hoort gewoon bij de ontwikkeling van een conceptauto – zonder de druk van een serieproductie, maar met totaal eigen uitdagingen, zoals Mauer vertelt: “De prototypes worden bij ons in de werkplaats gebouwd, bijna alle onderdelen maken we zelf – en soms passen die net niet zoals ze zouden moeten. Ik weet niet hoe vaak we hebben geëxperimenteerd met het inkleuren van de carbon onderdelen, totdat we tevreden waren met het resultaat.” Ingenieurs, racetechnici, aerodynamica-engineers en specialisten op diverse andere gebieden hebben het project begeleid om te garanderen dat de Porsche Mission X tenminste in theorie realiseerbaar is. “We hebben daarmee het venster op de toekomst opengezet. En onze kennis van duurzaamheid zorgt ervoor dat zelfs onze studies genoeg inhoud hebben om de richting van het merk in de toekomst te beïnvloeden.”

Wat zouden de volgende stappen zijn als de conceptstudie groen licht krijgt? Mauer antwoordt openhartig: “Aan de aerodynamische eigenschappen moeten we nog vijlen. Om de snelste, tot de openbare weg toegelaten auto op de Nürburgring-Nordschleife te worden, moet de carrosserie worden verbeterd. De finetuning kost honderden uren in de windtunnel. De voorkant van de auto inclusief de koplampen is esthetisch ver gevorderd, ook het interieur is qua vorm uitvoerbaar.” De Mission X – een droomwagen die werkelijkheid zou kunnen worden.

Making of Porsche Mission X - 3

Iets later op de avond vindt de jubileumshow plaats op de Porscheplatz: de gasten zijn al in het museum waar de speciale tentoonstelling wordt geopend. Michael Mauer staat naast de studie die langzaam ronddraait in het licht van de spotlights. Hij beoordeelt nog eens in alle rust het werk van zijn team en vertelt kort een verhaal: “Wij ontwerpers houden van stickers. Ooit werd dat een vast gegeven en hebben we voor elke nieuwe conceptauto een beestachtige sticker ontworpen.

De Porsche Vision 357 is beplakt met een dinosauriër – als een knipoog vanwege het feit dat we in het nieuwe tijdperk van elektrificatie nog een conceptstudie met een verbrandingsmotor hebben gebouwd. Op de Mission R was een wild zwijn geplakt, de sticker werd echter op het laatste moment voor de beurs verwijderd en zit nu op mijn dienstwagen.” Mauer wijst naar een kleine sticker die onopvallend voor het achterwiel op de linkerflank van de Mission X prijkt: een springende cheeta – het snelste landdier en een geluidloze jager.

Making of Porsche Mission X - 2

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.