Hoofdmenu
ENGLISH  |  DUTCH
Porsche Classic Center Gelderland

 

Contact
Porsche Classic Center Gelderland

Ressenerbroek 2

6666 MR Heteren

T +31 (0)26 356 0 901

F +31 (0)26 356 0 930
info@porscheclassiccentergelderland.nl

 

Openingstijden

ma t/m vrij
7.30 - 18.00 uur

zaterdag
9.00 - 17.00 uur

zondag
gesloten

 

 

Modellen
Hoofdmenu
Porsche Active Ride: het actieve onderstelsysteem nader verklaard.

Porsche Active Ride: het actieve onderstelsysteem nader verklaard.

Bewegingsvrijheid voor veel comfort.

28 februari 2024 -  Door het innovatieve systeem past het onderstel van de Porsche Panamera en Taycan zich aan elke situatie afzonderlijk aan.

Sportwagen en ‘reissedan’, dynamiek én comfort: dat is de definitie van de Porsche Panamera. De Taycan combineert opwindende elektrische sportwagen prestaties met dagelijks gebruiksgemak. Voor de ontwikkeling van het onderstel was dat een hele uitdaging. Want een uitstekende tractie en een efficiënt bochtengedrag als ontwikkelingsdoel druist in tegen rijcomfort – en omgekeerd.

Deze tegenstrijdigheid wordt in de nieuwe Panamera en Taycan opgelost door het optioneel verkrijgbare onderstel Porsche Active Ride. Zes jaar lang werkte Porsche aan het systeem waarmee het onderstel zich aan elke situatie aanpast: het compenseert oneffenheden in de weg door ze te isoleren. Tegelijkertijd biedt het systeem een zeer directe rijervaring, doordat het weinig meegeeft en zorgt voor een goed contactgevoel met de weg. “Deze sportwagen is majestueus wat betreft rolstabiliteit – en heeft op het circuit toch een perfecte wegligging”, aldus Ingo Albers, hoofd Chassis bij Porsche. De configuratie varieert per rijmodus (Normal, Sport en Sport Plus). De voordelen van het systeem komen echter in alle modi tot uiting.

Dwarsdoorsnede Porsche Panamera Turbo E-Hybrid

Het onderstel maakt bovendien nieuwe functies mogelijk: in alle rijmodi onderdrukt het automatisch duik- en overhelbewegingen. De carrosserie blijft dus horizontaal uitgelijnd. Bovendien past het de wiellastverdeling aan het gripniveau aan en brengt het in de modus Sport Plus in snelle bochten het chassis omlaag. Dat zorgt in alle situaties voor meer tractie. Met een druk op de knop kan het innovatieve onderstel de bewegingen van de carrosserie compenseren. In dat geval ligt de Porsche als een motorfiets in de bocht. Of hij helt bij het accelereren als een helikopter voorover en bij het afremmen achterover om alle processen aangenamer te laten verlopen. Bovendien kan het systeem de carrosserie omhoog brengen om het in- en uitstappen te vergemakkelijken.

Porsche Active Ride: Bewegingsvrijheid voor veel comfort

De constructie is niet te vergelijken met die van conventionele onderstellen. Normaal gesproken verstijven stabilisatoren de assen, waardoor ze de overhelbewegingen van de auto verminderen. Daar ziet Porsche bij Porsche Active Ride vanaf. Zo kan de Panamera of Taycan bijvoorbeeld linksvoor een oneffenheid in de weg opvangen, zonder daarbij de beweging over te dragen op de carrosserie of de schokdemper rechtsvoor.

Een elektrische hydraulische pomp bouwt actief kracht op in de schokdemper

Daarmee winnen de ingenieurs aan vrijheid voor comfort. Maar de overhelbewegingen moeten ergens anders worden opgevangen. Bij conventionele onderstellen dempen de schokdempers de bewegingen van de carrosserie. De actieve schokdempers van het nieuwe onderstel kunnen meer: het systeem stabiliseert de auto doordat het de wielen afzonderlijk aanstuurt. Het kan bijvoorbeeld een wiel razendsnel tegen de weg drukken of in de wielkast terugtrekken. Daarvoor beschikt elke schokdemper over een elektrisch aangedreven hydraulische pomp die de hydraulische olie met hoge druk door een circuit in de demper perst en zo actief het uit- of inveren regelt. Hoe de schokdemper moet reageren, bepaalt de regeling met behulp van sensoren. Ze analyseren de langs- en dwarsacceleraties plus de bewegingen van de carrosserie en de schokdempers. Anders dan bij op camera’s gebaseerde systemen werkt dit systeem in alle zicht- en rijsituaties.

 Efficiëntere luchtvering in nieuwe Panamera en Taycan

Het systeem is hoe dan ook snel genoeg: de frequentie bedraagt 13 hertz, er vinden tot wel 13 bijstellingen per seconde plaats. “Theoretisch hebben wij bij een dergelijke configuratie geen vering meer nodig”, zegt Albers. Het systeem zou die taak, dus het opvangen van schokken, kunnen overnemen. Dat zou echter zeer veel energie vragen, daarom beschikt het onderstel over een 1-kamerluchtbalg. Maar die is nog lichter en efficiënter dan de 2-kamerluchtbalg van het standaard onderstel.

Dwarsdoorsnede Porsche Taycan Turbo S

Porsche Active Ride vereist een krachtige accu. In de nieuwe Panamera E-Hybrid modellen wordt het systeem door een hoogspanningsaccu gevoed met 400 volt. Voor de modellen met een verbrandingsmotor wordt deze technologie daarom niet als optie aangeboden. In de nieuwe Taycan is Porsche Active Ride leverbaar voor de modellen met vierwielaandrijving van alle drie de carrosserievarianten (sedan, Cross Turismo en Sport Turismo).  

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Genoemde prijzen betreffen consumentenadviesprijzen. Het staat dealers en servicepartners vrij eigen verkoopprijzen en kortingen te hanteren. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.